Dunkirk Debacle

De geschiedenis wordt verteld door overwinnaars. Althans in het geval er sprake was van strijd en oorlog. Zo is het nu eenmaal en laten we vooral blij zijn, dat WWII niet door Duitsland is gewonnen. Dat neemt niet weg, dat het interessant is om beide kanten van het verhaal te vertellen. Dat zeg ik als historicus, maar ook als liefhebber van verhalen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Als groot fan van de films van Christopher Nolan ging ik met een goed gevoel naar Dunkirk. Het is altijd lastig een verhaal te vertellen, waarvan het publiek eigenlijk al weet hoe het afloopt. Zeg maar, het Romeo & Juliet-aspect. Toch maakt dat niet veel uit, als je het op een interessante manier vertelt. In Dunkirk gebeurt dat door drie verhalen te vertellen met elk een verschillend tijdframe. Dat maakt het soms lastig te doorgronden wat wanneer met wie gebeurt. Maar tegelijk doet dat er weer nauwelijks toe.

dunkirk_ver9_xlg-1Het knappe van de film is dat je geboeid zit te kijken en in sommige gevallen je echt midden in het slagveld en het drama waant. Toch knaagt er iets. De hoofdrolspelers krijgen nauwelijks achtergrond mee, waardoor het lastig is je met hen te vereenzelvigen. Er zijn nauwelijks dialogen, dus dat helpt ook niet. Het verhaal wordt geheel vanuit het Britse perspectief verteld met een aan propaganda grenzende heroïek.

Dat in 1940 de strijd van de Britten in Frankrijk een militair debacle was, zou je bijna gaan vergeten. De magistrale framing van Winston Churchill maakte van het drama in Duinkerken een ‘glorieuze nederlaag’. De film van Christopher Nolan bevestigt dat alleen maar, waardoor het een nogal eendimensionale film (niet eens in 3D 🙂 is geworden. Van de maker van Memento, The Dark Knight en Inception had ik eerlijk gezegd meer verwacht.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s